Рей Бредбері - Винятково досконале вбивство
Винятково досконале вбивство
Думка про вбивство так цілковито захопила мене, була така неймовірно зваблива, що й у дорозі через усю Америку я ніяк не міг прийти до тями.
Ця думка, не знати чому, сяйнула мені в голові на мій сорок восьмий день народження. Чому саме на сорок восьмий, а не на тридцятий чи сороковий - цього я сказати не можу. Мабуть, то були добрі літа, і я проплив крізь них, не помічаючи ні часу, ні годинників, ні сивини, що поступово сріблила мої скроні, ні поважного вигляду знаменитості, якого я набував з роками...
Так чи так, а на свій сорок восьмий день народження, коли я лежав уночі в ліжку поряд з дружиною, а в інших кімнатах нашого будинку серед тиші й місячного світла спали мої діти, я раптом подумав:
«Зараз же встану, поїду і вб'ю Раффа Андерхілла».
«Рафа Андерхілла!- заволав мій внутрішній голос.- Бога ради, та хто він такий? Убити його через тридцять шість років! За що?»
«За що? - подумки відказав я.- А за те, що він кривдив мене, коли мені було дванадцять...»
Десь за годину, почувши в кімнаті шерех, прокинулась дружина.
- Дуг!- озвалася вона.- Що це ти там робиш?
- Збираюся в дорогу,- відповів я.- їду.
- А-а,- мовила дружина, повернулася на другий бік і знову заснула.
- Усім зайняти місця! Рушаємо!- розлігся над платформою голос провідника.
Поїзд шарпнувся й брязнув буферами.
- Бувай!- гукнув я, скочивши на приступку.
- Хоч колись полетів би літаком!-гукнула до мене дружина. [580]
Полетіти літаком? І позбавити себе втіхи всю довгу дорогу думати про вбивство? Позбавити себе втіхи неквапливо змащувати й заряджати пістолет і уявляти собі обличчя Рафа Андерхілла, коли з'явлюся перед ним після тридцяти шести років відсутності, щоб звести давні порахунки? Полетіти літаком? Ні, я б краще подався пішки через усю країну і, спиняючись на ночівлю просто неба, смажив на багатті свою жовч і ядучу слину, знов і знов пережовував свої задавнені, висхлі, наче мумії, але досі живі
1 2 .. 7 >>
Стор.:  
Розмір шрифту
К-сть символів на сторінку
Карячі кнопки:
4 - попередня сторінка
6 - наступна сторінка
» Назад
» В папку
» КНИЖКИ
» Головна
Online: 2
© ::ANDREW-LVIV::
0.0316с.